Günümüzde uluslararası boyutlarda birçok ekolojik sorunla karşı karşıyayız: Zehirli kimyasal kullanımı ve atıkların yanlış yönetimi; doğal kaynakların gereksiz ve yanlış kullanımı; bilinçsiz, aşırı avlanma ile balıkçılıkta mercan resifleri gibi habitatların tahrip edilmesi; pestisid ve sentetik gübre gibi çevreye ve canlılara zarar veren tarım uygulamaları, yanlış sulama yöntemleri; yenilenebilir enerji kaynakları yerine fosil ve radyoaktif yakıt kullanımı; doğayı ihlal eden madencilik yöntemleri ve yapılaşma uğruna ormansızlaşma; fazla nüfus artışı ile aşırı tüketim gibi problemler ekosistemin bozulmasına, doğal kaynakların ve dünya üzerindeki tüm canlıların zarar görmesine neden oluyor.

Doğanın dengesini bozan ve gelecek neslin yaşamını tehdit eden tüm bu problemler karşısında “sürdürülebilirlik” kavramı, dünyada artan çevre sorunlarına karşı umut vadediyor. Devletlerin ve şirketlerin çevre konusunda bilinçli adımlar atmaları yönünde Birleşmiş Milletler (BM) ve sivil toplum kuruluşları birçok proje harekete geçiriyor. Örneğin; BM üyesi ülkeler tarafından 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması hedeflenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” (SKA) adı altında 17 eylem planı yayınlandı. Yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışı hedefleyen bu eylem planının gerçekleşmesi için başta devletlere büyük roller düşse de bireylerin de bu konuda bilinçlenerek mücadelenin bir parçası olması büyük önem taşıyor. Yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarına yönelmek; gereksiz araç kullanımı yerine bisiklet ya da toplu taşıma kullanmak; ekolojik, sürdürülebilir ürünleri tercih etmek; gıda israfından kaçınmak ve çevreyi temiz tutmak gibi önemli adımlarla sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabiliriz. Yüksek Mimar Banu Binat’ın Sürdürülebilir Olmanın Hafifliği yazısında dediği gibi bireysel olarak sürdürülebilirliği benimsemenin dünyaya katkısı küçük gibi görünse de bizler tercihlerimizle üretimi, ekonomiyi şekillendiriyor, sürece yön veriyoruz.

Sürdürülebilirliğe yeni başlangıç yapanlar öncelikli olarak kitaplardan, filmlerden, sosyal medyadan gündemi takip ediyor, neler yapabileceklerini öğrenmek istiyor. Bu konuda deneyimlerini ve önerilerini paylaşan yazarlar ile sosyal medya kullanıcıları bilgi verici paylaşımlarıyla birçok kesimin bilinçlenmesine vesile oluyor. Sürdürülebilirlik yolunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için bu içerikte de alanında uzman isimlerin “iklim krizi” ve “çevre” konularını farklı yönlerden ele aldığı ilham verici podcastleri bir araya getirdik:

Açık Yeşil

Ömer Madra ve Ümit Şahin tarafından Açık Radyo’da yayınlanan “Açık Yeşil” podcast programı çevre ve ekoloji gündemindeki meseleleri tartışmaya açıyor. 2008 yılından bu yana Açık Radyo’da yapılan programa ilişkin, 10 yıllık kayıtların yazıya döküldüğü “Açık Yeşil - Teorisi ve Pratiği ile Bir Ekoloji Rehberi” ve yine program sürecinde yayımlanmış raporların, mülakatların yer aldığı “Açık Yeşil 2 - İklim Krizi, Politika ve Aktivizm” adlı iki kitap da eşlik ediyor.

Her çarşamba 10.30 - 11.00 arasında yeni bölümleri yayınlanan ”Açık Yeşil” programını Açık Radyo’nun web sitesinden veya Apple Podcasts üzerinden dinleyebilirsiniz.



Buğday’ın Ambarından Kurda Kuşa Aşa

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin hazırladığı “Buğday’ın Ambarından Kurda Kuşa Aşa” podcast serisi, farklı konu başlıkları ve konuklarıyla doğa ve ekolojik yaşama dair dinleyicileri bilgi verici sohbetlere davet ediyor. Ekolojik yaşamın her alanına dair yapılan çalışmaları, yürütülen projeleri, gündemdeki tartışmaları dinleyiciye aktaran programın sunuculuğunu ise kendisini “tohum gözlemcisi” olarak tanımlayan Lalehan Uysal üstleniyor.

Buğday’ın Ambarından Kurda Kuşa Aşa” podcast serisine Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts ve RadioPublic platformlarından erişebilirsiniz.


Dünya Hali

Aposto üzerinden iklim ve kültür dergisi olarak yayımlanan “Dünya Hali”, podcast aracılığıyla da takipçileriyle buluşuyor. Dergi, iklim krizi ile mücadele etmek ve toplumun her kesimi için dönüşümü hedefleyen Yuvam Derneği ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırmaları ve Politikaları Merkezi (İklimBU) ortaklığında hazırlanıyor. Her hafta farklı konukların sayıyı seslendirdiği podcast serisinde sadece iklim krizi değil kendi deyimleriyle “havadan, sudan” konular da konuşuluyor. Kompost yapımı, toprak ekosisteminin karşı karşıya olduğu riskler, sağlıklı yaşamın sırları gibi çeşitli konularda çevre ve sürdürülebilirlik üzerine haberler ve öneriler “Dünya Hali” podcast serisinde yer alıyor.

Dünya Hali” podcast serisine Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından ulaşabilirsiniz.


Esmiyor

Derin Altan ve Utku Güven’in “Esmiyorsa bir nedeni var” diyerek başlattığı “Esmiyor” podcast serisi, her hafta iklim krizi gündemine dair konuşulan meseleleri ve merak edilenleri farklı konuklar eşliğinde mercek altına alıyor. Konuklarına iklim krizi, sürdürülebilirlik ve çevreye dair sorular yönelten podcast serisi şimdiye kadar; Dilara Koçak, Mert Fırat, Görkem Gömeç (Çevreci Geek), Barış Özcan, Deniz Ova, Beyhan Budak, Levent Kurnaz, Ömer Madra ve Özgür Mumcu gibi alanında öne çıkan isimleri konuk etti.

Esmiyor” podcast serisine Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından ulaşabilirsiniz.


Geleceğe İlham Buluşmaları

Borusan Holding’in EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru moderatörlüğünde düzenlendiği “Geleceğe İlham Buluşmaları” podcast serisinde her ay toplumsal cinsiyet eşitliği, gençler ve iklim krizi, doğa ve insan ilişkisi, insan ve teknoloji odağında sürdürülebilirlik gibi farklı konu başlıkları ele alınıyor. Sürdürülebilirlik kültürü oluşturmayı ve bu alandaki bilinci yükseltmeyi amaçlayan podcast serisi bugüne kadar Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. Selçuk Şirin, Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, Orman Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Cihan Erdönmez ve Mazars Denge CEO & Kurumsal Sürdürülebilirlik Elçisi Dr. İzel Levi Coşkun gibi alanında uzman isimleri ağırladı.

Geleceğe İlham Buluşmaları” podcast serisini Spotify üzerinden dinleyebilir veya Borusan Holding’in YouTube sayfasından video podcast formatında takip edebilirsiniz.


İklim Habercileri

İklim Haber’den Barış Doğru ve Bulut Bagatır’ın hazırlayıp sunduğu “İklim Habercileri”, her hafta Cuma günü saat 07.00 - 08.00 arasında Açık Radyo’da iklim kriziyle ilgili son gelişmeleri dinleyicilerle paylaşıyor. Programda yanan ormanlardan kentleri vuran sellere, ekonomiden politikaya, okyanuslardan bozkırlara, fabrika bacalarından trafiğe, stadyumlardan üniversite kampüslerine hayatın her alanını etkileyen bir krizin haberleri ve o krizin çözümü için neler yapılması gerektiği konuşuluyor.

İklim Habercileri” podcast serisinin bölümlerini Spotify üzerinden veya Açık Radyo’nun web sitesinden dinleyebilirsiniz.


OMM Podcast: Yakın Gelecek

Odunpazarı Modern Müze (OMM) ve İş Yatırım iş birliği ile yayınlanan “Yakın Gelecek” podcast serisi; sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve gezegenin geleceğine dair konulara odaklanıyor. “Yakın Gelecek” podcast serisinde, önümüzdeki 25 yıl içinde dünyanın hâlâ yaşanabilir bir yer olması umuduyla, içinde bulunduğumuz binalardan giydiğimiz kıyafetlere, türümüzün yakın geleceğinden çevre politikalarına uzanan fikir egzersizleriyle “Nasıl daha iyi bir gelecek yaratabiliriz?” ve “Neden yaratmalıyız?” sorularının cevabı aranıyor.

Sürdürülebilirlik kavramına farklı noktalardan yaklaşan konuklarla, bu konu hakkında çeşitli perspektifler sunmayı hedefleyen “Yakın Gelecek” podcast serisine Spotify üzerinden ulaşabilirsiniz.



Sürdürülebilirliği Konuşalım

Haftalık olarak programları yayınlanan “Sürdürülebilirliği Konuşalım” podcast kanalında; iş dünyasından KOBİ’lere, girişimcilerden üniversite öğrencilerine, son tüketiciden beyaz yakalı profesyonellere kadar geniş bir kitleye sürdürülebilirlik konusunda fayda sağlayacak bilgiler paylaşılıyor. “Sürdürülebilirlik nedir?”, “Sürdürülebilirlik kavramı ne zaman hayatımıza girdi?”, “Sürdürülebilirliğin bileşenleri nedir?”, “Hangi sebepler sürdürülebilirlik kavramının önemini ortaya koymaktadır?” gibi soruların yanıtlandığı içeriklere ek olarak YouTube ve Facebook üzerinden canlı olarak yayınlanan ve Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde hazırlanan “Sürdürülebilirlik Sohbetleri” serisi de “Sürdürülebilirliği Konuşalım” podcast kanalında dinleyicilerle buluşuyor.

Sürdürülebilirliği Konuşalım” podcast kanalına Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından erişebilirsiniz.


Sürdürülebilir Yaşam Okulu

Doğal, organik, ekolojik ve sürdürülebilir yaşam için 2006 yılından bugüne çeşitli projeler geliştiren Aslı Dede, ekoloji alanında çalışmaları ile fark yaratan isimleri “Sürdürülebilir Yaşam Okulu” podcast serisinde ağırlıyor. Gezegenimizin kahramanlara ihtiyacı olduğuna ve her birimizin birer kahraman olabileceğine dikkat çeken program, bunun nasıl olacağına dair soruların cevabını konuklarıyla birlikte arıyor.

Her salı yeni bölümü yayınlanan “Sürdürülebilir Yaşam Okulu” podcastlerini Karnaval mobil uygulamasından, Spotify ve Apple Podcasts platformlarından takip edebilirsiniz.

*Podcastler alfabetik sıralamaya göre listelenmiştir.