Çoğumuz doğanın bizlere sunduğu kaynakları, tekrar nasıl yaşam döngüsüne katabileceğimizi düşünmeden kullandıktan sonra çöpe atıyor, ikinci bir şans vermiyoruz. Moda ya da indirim adı altında belki de hiç kullanmayacağımız kıyafetlerle dolabımızı dolduruyor; “Gerçekten yeni bir kıyafete ihtiyacım var mı, beğendiğim bu ürünün karbon ayak izi nedir?” gibi sorularla gidişatı sorgulamıyoruz. Yazın sivrisineklerden korunmak için ilaçlama yapıyoruz ama o ilaçların sivrisinekleri öldürürken çevreye nasıl bir zarar verdiğini fark etmiyoruz. Marketten en parlak ve en güzel elmayı seçiyoruz fakat elmanın nasıl bu denli parlak olduğunu, hangi işlemlerden geçtiğini yeterince aklımıza getirmiyoruz.

Tüm bu eylemler gibi doğayı ve doğanın bizlere sunduğu kaynakların sınırlılığını düşünmeden bilinçsizce yaptığımız her davranış, iklim krizinin büyümesinde etkili bir rol oynuyor. Normalinden farklı seyreden mevsimler, kuraklık ya da aşırı yağışlar, orman yangınları ve hava kirliliği gibi olaylar günümüzde her gün daha fazla artıyor. İklim krizine ortak olmamak, doğanın bizlere verdiği kaynakları korumak için bir an önce sürdürülebilir çözümlerle aksiyon almalıyız. Sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için günlük alışkanlıklarımızı ve kullandığımız ürünleri gözden geçirebiliriz. “Tek başıma ne yapabilirim, bir kişi neyi değiştirebilir?” diye umutsuzluğa düşmeden önce atılan her bir adımın birey için belki küçük ama dünya için büyük geri dönüşleri olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sürdürülebilirliğe nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız, yeterince motive olamıyor veya çevrenizden destek alamıyorsanız atık yönetimi, minimalist yaşam, çevre dostu ürün kullanımı ve ileri dönüşüm gibi daha pek çok konularda alternatif çözümler üreten ve deneyimlerini takipçileriyle paylaşan Instagram hesaplarını takip edebilirsiniz. Sürdürülebilir bir hayata adım atarken ilham alabileceğiniz 10 Instagram hesabını sizler için bir araya getirdik:

1.5derece (@1.5derece) 

“1.5 Derece”nin yaratıcıları Alara Civelek ve Duru Barbak, iklim krizi ve çevre farkındalığına dikkat çekmek için sosyal medya sayfalarında yaptıkları çalışmaları paylaşıyor. Adını dünyanın yaşanabilir kalması için erişilebilecek en uç sıcaklık artışından alan hesapta iklim krizine dair dünyadan gündem maddeleri, tüketim çılgınlığı, kuraklık ve güvenilir gıda gibi birçok konuda içerikler yer alıyor.


Kokopelli Şehirde (@kokopellisehirde)

Öğrenme ve deneyim alanı oluşturmak üzere kurulan “Kokopelli Şehirde” adlı Instagram hesabında, ekoloji ve sürdürülebilir yaşam konulu içerikler yer alıyor. “Kokopelli Şehirde”, daha yaşanabilir bir dünya ve sağlıklı bireyler için toplumun geneline yayılan bir ekolojik dönüşüm başlatmak üzere ilham olmayı amaçlıyor.


Türk işi minimalizm (@turkisiminimalizm)

Hale Acun Aydın’a ait olan “Türk İşi Minimalizm” adlı Instagram hesabı, daha sade bir yaşam için takipçilerine ipuçları veriyor. 2011 yılından beri minimalizm başta olmak üzere sıfır atık, sıfır çöp ve sürdürülebilirlik alanları hakkında çeşitli paylaşımlar yapan Aydın, ulaştığı kişilerin hayatında bir değişim yaratabilmeyi umuyor.


Good4Trust (@good4trust)


Uygar Özesmi’nin kurduğu “Good4Trust” adlı sayfa, ekolojik ve sosyal açıdan adil üretim yapan üreticilerle alıcıları bir araya getiriyor. Yerel üreticilere destek veren topluluk, doğa ile iş birliği içerisinde zehirsiz, atıksız ve temiz enerji ile üretilen ürünleri kullanıcılara sunuyor. Platformun “Çarşı” bölümünde ise gıda, giyim, kişisel bakım ve temizlik üzerine birçok ürünü yakından tanımak mümkün.


 Sürdürülebilir Bir Yaşam (@surdurulebilir_bir_yasam)

“Sürdürülebilir Bir Yaşam” adlı Instagram hesabında Begüm Yağcı, sürdürülebilir tekstil ve kapsül gardırop gibi konularda takipçilerine ilham veriyor. Aynı zamanda bir şirkette Sürdürülebilirlik Uzmanı olarak çalışan Yağcı, sosyal medyadaki paylaşımlarıyla takipçilerine değişim için motivasyon sağlamayı amaçlıyor.


 Atıksız Minimalist (@atiksizminimalist)

2019 yılından beri sade ve atıksız bir yaşamı benimseyen Ceren Özcan Tatar, “Atıksız Minimalist” adlı Instagram hesabında sürdürülebilirlik yolundaki deneyimlerini paylaşıyor. Sürdürülebilir bir yaşama geçiş için doğal ürünler ve pratik alternatifler sunan Tatar, hayatında neleri değiştirdiğini ayrıntılarıyla takipçilerine aktarıyor.


Kentte Ekolojik Hayat (@kentteekolojikhayat)

“Kentte Ekolojik Hayat”; iklim krizi, atık yönetimi, yavaş moda, yerel tohum ve ileri dönüşüm gibi konularda bilgilendirici bir sayfa. Kendisini takipçilerine “Ekolojik besleniyorum, zehirsiz temizleniyorum, temiz giyiniyorum, evimde bir çöp kovam yok” diye tanıtan Utku Yılmaz’ın Instagram hesabı, ekolojik bir yaşam sürdürmeyi hayal edenler için ilham olmayı hedefliyor.


Sıfır Atık (@sifir.atik)

Selvi Kayın Gürevin, atıksız bir hayata geçmek isteyenler için “Sıfır Atık” adını verdiği sayfasında sade hayat, az eşya ve bilinçli tüketim üzerine paylaşımlar yapıyor. Günlük hayatımızda sıklıkla satın aldığımız hazır ürünler yerine ev yapımı tariflerle takipçilerine çevreye duyarlı ve sağlıklı tüketim alternatifleri sunuyor.


Ekolojik Yolum (@ekolojikyolum)

Gözde Özbey, doğayla uyumlu yaşama yolculuğunda edindiği bilgi ve deneyimleri “Ekolojik Yolum” adlı hesabından içerikler, atölyeler ve seminerlerle paylaşıyor. Sayfada atıksız yaşam, zehirsiz ve mevsimsel beslenme, zehirsiz temizlik ve bakım, sürdürülebilir giyim, yavaş ve sade yaşam hakkında bilgiler veriliyor.


 Nil Kıyısı (@nilkiyisi)

Sürdürülebilir yaşama dair öğrendiklerini uzun süredir “Nil Kıyısı” adlı Instagram hesabında paylaşan Nil Ormanlı Balpınar, sıfır atık yaşam, zehirsiz kişisel bakım ve temizlik, yerel üreticiler, vegan ürünler gibi çeşitli konularda paylaşımlar yapıyor.