Evimiz, iş yerimiz, haftasonlarımızı geçirdiğimiz sinema ve konser salonları, bir mekândan diğerine geçerken adımladığımız sokaklar, önünde buluştuğumuz özel yapılar ve bizi çepeçevre saran kentler, kasabalar… Mimarlık hayatımızın her alanında bizimle; sosyal, kültürel, politik, ekonomik ve çevresel boyutlardaki etkileri ise göz ardı edilemez. Bu yüzden mimarlık üzerine konuşmak, düşünmek ve tartışmak da bir o kadar önem taşıyor. Yapı ve kentler üzerine alanında öne çıkan isimlerin insan sağlığı, yaşam kalitesi, iklim ve enerji krizi, teknoloji, cinsiyet rolleri gibi çeşitli konuları ele aldığı podcastleri sizler için bir araya getirdik:

About Buildings + Cities

Geçmişten günümüze mimarlığı ve kentleri mercek altına alan “About Buildings + Cities”, Luke Jones ve George Gingell’in sunumuyla mimarlık tarihi ve kültürünü; film, kurgu, çizgi roman gibi çeşitli ortamlardan yararlanarak değerlendiriyor. Rem Koolhaas imzalı Delirious New York, Jane Jacobs’ın Büyük Amerikan Şehirlerinin Ölümü ve Yaşamı, Andrei Tarkovsky’nin Nostalghia ve The Sacrifice filmleri ise seride konu edilen yapıtlardan sadece birkaçı.

“About Buildings + Cities” podcast serisini Spotify, Apple Podcasts ve YouTube platformlarından takip edebilirsiniz.


Açık Mimarlık

“Mimarlığın tüm halleri üzerine konuşmalar” mottosuyla Açık Radyo’da yayınlanan “Açık Mimarlık”, Mimar Yağmur Yıldırım’ın sunumuyla dinleyicisiyle buluşuyor. Her Perşembe 11.30 - 12.00 saatleri arasında Yıldırım, güncel sergilerden gündemdeki projelere, kentsel dönüşümden şehircilik politikalarına pek çok konuyu alanında uzman isimlerle değerlendirmeye açıyor.

Açık Mimarlık” programının yeni bölümlerini Açık Radyo’nun web sitesinden veya Spotify Podcast, Google Podcast ve Apple Podcast platformlarından takip edebilirsiniz.



 

Design Now

Harvard Graduate School of Design (GSD) tarafından hazırlanan “Design Now” adlı podcast serisinin her bölümünde öğretim üyeleri, araştırmacılar, mezunlar ve öğrenciler küresel öneme sahip tek bir konuya odaklanıyor. Program, tasarımın kültür, siyaset ve toplum ile ilişkisini, ilgili sorular üzerinden daha geniş bir kitleye tanıtmayı hedefliyor.

Yapımcılığını Maggie Janik‘in ve sunuculuğunu Harriet Fitch Little‘ın üstlendiği Design Now, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify ve GSD web sitesi üzerinden dinlenebilir.



 

Ehlen ve Sehven!

Adını Arapçadan dilimize geçen “Hoş geldin, merhaba, nasılsın?” anlamında bir hatır sorma sözü olan “ehlen ve sehlen” kalıbındaki “sehlen” kelimesinin “hatayla” anlamında kullanılan “sehven” ile değiştirilmesinden alan “Ehlen ve Sehven!” podcast dizisi, mimarların mesleki hatalarıyla ilgileniyor. Mimar ve bağımsız araştırmacı Melis Cankara’nın gerçekleştirdiği söyleşiler, her bölümde farklı bir konuğun mimarlık üretim sürecinde yaptığı ve bu dizi için seçtiği spesifik bir hataya odaklanıyor.

“Ehlen ve Sehven!” podcast serisine Manifold’un web sitesinden ve Spotify platformundan erişebilirsiniz.



 

Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü

Arredamento Mimarlık dergisinin 2021 yılında çevrim içi başlattığı “Güncel Mimarlık Tartışmaları: Arredamento ile Ayın 14’ü” serisinde, mimarlık ve ilgili alanlardan farklı isimlerin katılımıyla derginin sayılarında temalaştırılan başlıklar tartışmaya açılıyor.

Tüm bölümlerin kayıtlarına Binat Mimarlık Medya Grubu’nun YouTube, Spotify ve Apple Podcast hesaplarından ulaşabilirsiniz.



 

HEY! Beyoğlu
Yapılar, Mimarlar, Hikâyeler

Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini destekleyen ve sanatın farklı disiplinlerinde uluslararası projelere yer veren Akbank Sanat çatısı altında dinleyiciyle buluşan “HEY! Beyoğlu” programının moderatörlüğünü Mimar Cem Sorguç üstleniyor.

“Yapılar, ara mekânlar ve insanlar üzerinden mimari, gündelik hayat, tarih, meşgale, vaka ara kesitinde mekânsal ve beşeri bir bellek kazıması. Günümüzün görünür görünmez kodlarını açmaya, geçmiş ile gelecek, eski ile yeni kopukluğunu varsaymaya karşın mekânsal ve zamansal bir bütünleştirme gayreti” olarak tanımlanan “HEY! Beyoğlu” podcast serisine Spotify ve Apple Podcasts platformlarından ulaşabilirsiniz.



 

“İstanbul’u Dinliyorum…”

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından hayata geçirilen “İstanbul’u Dinliyorum…”; İstanbul’a yeni bir içerik, zenginlik kazandırmayı ve şehrin tarihi mirasının tanıtılmasını hedefleyen gönüllülük esasına bağlı bir yayın serisi. Programda ele alınan konulardan bazıları ise şöyle: “19. Yüzyılda Topkapı Sarayı’nda Sergileme Pratikleri”, “Tanzimat İstanbul’unun Mimarları, Fossatiler”, “İşgal İstanbul’unda Kadın ve Moda, 1918-1923”.

“İstanbul’u Dinliyorum…” podcast serisine Spotify ve YouTube platformlarından ulaşabilirsiniz.



 

Let's Talk Architecture

Danimarka Mimarlık Merkezi (DAC) çatısı altında Yazar ve Gazeteci Michael Booth’un hazırlayıp sunduğu “Let's Talk Architecture”, Danimarka mimarisini şekillendiren yaratıcı ve yenilikçi mimar, tasarımcı, planlamacı ve mühendisleri konuk ediyor. Projelerin ve yapılı çevreyi dönüştüren gündemlerin konuşulduğu programda iklim değişikliğinin estetiğinden modernist yaklaşımlara, malzemelerin yeniden düşünülmesinden duyusal mimariye kadar pek çok konu masaya yatırılıyor.

“Let's Talk Architecture” podcast serisini Apple Podcasts ve Spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.



 

99% Invisible

Roman Mars tarafından KALW radyosu ve San Francisco'daki Amerikan Mimarlar Enstitüsü'nün bir projesi olarak başlatılan “99% Invisible”, zamanla uluslararası arenada popülerlik kazanan bir podcast serisine dönüştü. Program, dünyamızı şekillendiren ama fark edilmeyen mimari ve tasarıma ilişkin düşünceler odağında kurgulanıyor. Demans hastalarına uygun mekânların nasıl tasarlanabileceğinden konut krizinde ofis yoğunluklu kentlerin nasıl yeniden kurgulanabileceğine kadar gözardı edilen pek çok konu bu programda tartışmaya açılıyor.

Her hafta yayınlanarak 558. programına ulaşan “99% Invisible” podcast serisine Spotify ve Apple Podcasts platformlarından erişebilirsiniz.


* Podcastler alfabetik sıralamaya göre listelenmiştir.