Kaynak: UN Water

Tüm dünyada 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü, bu yıl “Ortaklıklar ve İş birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” teması altında gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) 1993’te ilan ettiği Dünya Su Günü, su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir yönetimine dikkat çekmeyi amaçlıyor. UN-Water tarafından her yıl farklı bir tema ile organize edilen Dünya Su Günü, su ve sanitasyon krizini çözmek için ülkeleri küresel bir değişime davet ediyor.

Kaynak: UN Water

“Değişimi Hızlandırmak” teması BM Dünya Su Geliştirme Raporu'nun yıllık yayını ile paralel olarak kurgulandı. 2030 Ajandası kapsamında BM, herkesin temiz su ve sanitasyona erişmesi ve suyun sürdürülebilir yönetiminin sağlanması için 2015 yılında “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6” (Herkes için temiz su ve sanitasyon) doğrultusunda hareket edileceğinin garantisini verdi. Dünya Su Günü kutlamalarına paralel olarak “BM 2023 Su Konferansı”, 22-24 Mart 2023 tarihleri arasında New York’ta düzenlenecek. Konferans, hızlı eylemle sonuçlanacak yeni ortaklıklar ve taahhütler için birçok farklı paydaşı bir araya getirmek üzere kurgulandı.

Artan nüfus, iklim değişikliği, sanayileşme, bilinçsiz su tüketimi ve yönetimi gibi pek çok faktörlerden dolayı temiz ve yeterli miktarda suya erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle dünyanın bazı bölgeleri “su krizi” ile karşı karşıya. Su krizinden etkilenen şehirlerde, ekonomik anlamda maliyetler de artırıyor. Su dengesindeki bozukluklar; sağlıktan açlığa, cinsiyet eşitliğinden çalışma hayatına, eğitimden sanayiye kadar birçok konuda ilerlemeyi sekteye uğratıyor.

 


Kaynak: UN Water

Dünya Su Günü 2023 için hazırlanan posterlerde bir sinek kuşu illüstrasyonu görülüyor. Postere taşınan sinek kuşu, değişim için harekete geçme motivasyonu ile bu yılın temasına ilham vermiş. Hikâyeye göre bir gün ormanda yangın çıkar ve tüm hayvanlar kaçarken sinek kuşu, yangının olduğu alana doğru koşar. Ormandaki büyük hayvanlar sinek kuşuna ne yaptığını sorduğunda gölden aldığı su ile yangını söndürmeye yardım ettiğini söyler. Diğer hayvanlar ona gülerken, sinek kuşu “Elimden geleni yapıyorum” diyerek mücadeleye devam eder. Sinek kuşundan örnek alarak su krizi ve iklim krizi ile mücadelenin bir parçası olabiliriz.

Harekete geçmek için nereden başlayabiliriz?

- Günlük su ayak izimizi öğrenerek ne kadar su harcadığımızı tespit edebiliriz. Su kaynaklarını koruyabilmek için yaşam tarzımızda değişiklikler yapabiliriz.

- Bir tişört üretimi için harcanan su miktarının yaklaşık 2.700 litre olduğunu hatırlayarak ihtiyacımızdan fazla tekstil alışverişi yapmamaya özen gösterebiliriz. 

- Et ve sebze tüketiminde bilinçli ve dikkatli davranabilir, mevsime uygun sebze ve meyveleri tüketebiliriz. 

- Su tüketiminin en fazla olduğu alanların başında %70 oranla tarım geliyor. Tarımda çevre dostu sulama yöntemlerini tercih edebiliriz.

- Evimizdeki muslukları su sızıntılarına karşı düzenli olarak kontrol edip evde su israfını önleyebiliriz. 

- Duş - banyo sürelerini olabildiğince kısa tutmaya çalışarak su tüketimini azaltabiliriz.

- Atık yağları ve çöpleri lavaboya dökmeden geri dönüşüme uygun bir şekilde ayrıştırabilir, böylece ev atıklarımızın doğal kaynaklara zarar vermesini engelleyebiliriz. 

- Alışverişlerimizi yerel üreticilerden ve işletmelerden yapabiliriz.

- Çamaşır - bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmamaya özen gösterebiliriz. Doğa dostu temizlik ürünlerini kullanabiliriz.

- Mutfak, banyo ve lavabolarda su basıncını artıran fakat akışı azaltan sistemlerden yararlanabiliriz.

- Sebze, meyve yıkarken veya makarna haşlarken kullandığımız suları dökmek yerine uygun bitkilere vererek değerlendirebiliriz. 

- Çevremizdekileri özellikle de çocukları su tüketimi konusunda bilgilendirerek bir farkındalık yaratabiliriz.

- Evimiz ve kendimiz için bir ürün seçerken ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca çevreye verdiği zararı göz önünde bulundurarak karar verebiliriz. Bu konuda hassas üreticilerin çevreci ürünlerine yönelebiliriz. 

Hitit Seramik “Su Krizi” ile Mücadele Konusunda Neler Yapıyor?

Hitit Seramik’in bünyesinde bulunan arıtma tesisinde günlük 10.000 m³ su arıtma işlemi yapılmaktadır. Polisaj tesisinden gelen 8.500 m³ su, arıtma işleminin ardından tekrar polisaj tesisinde kullanılmaktadır. Diğer işletmelerden gelen 1.500 m³ atık su ise arıtılarak işletmede uygun görülen yerlerde ve rutin temizlik işlerinde kullanılmaktadır. Hitit Seramik ayrıca, kolay temizlenebilen, uzun ömürlü ürünleri ile ürünün yalnızca üretim sırasında değil, kullanım ömrü boyunca daha az su tüketmesini sağlamaktadır.