Sanat, çocukların hayal güçlerini genişleterek, dünyayı farklı bakış açılarıyla görmelerine teşvik eder. Renkler, şekiller, melodiler ve dokularla dolu sanat dünyası, çocukların düşlerini gerçeğe dönüştürebilmeleri ve duygularını ifade edebilmeleri için bir oyun alanı sunar. Sanat, onlara öğrenmeyi eğlenceli ve heyecan verici bir deneyim haline getirirken, aynı zamanda kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur.

Sanat eğitiminin ilk adımları okul öncesi döneminden itibaren bol resimli ve renkli kitaplardan başlar. Hem eğlenceli hem de öğretici olan bu kitaplar, çocuklara estetik görme ve entelektüel düşünme becerilerini de erken yaşta kazandırır. Günümüzde çocuklara sanatı sevdirecek, kendilerini keşfetmelerini sağlayan, dünyaca tanınmış sanatçıların yaşam öykülerini anlatan, eserleri hakkında bilgiler veren ve öğretirken eğlendiren birçok kitap mevcut. Çocukların hayal güçlerini besleyen, yaratıcılıklarını ortaya çıkaran ve duygusal zekalarını geliştiren “sanat” temalı bu kitapları birlikte keşfedelim.

Biyografik Öyküler Dizisi

Aysel Gürmen’in kaleme aldığı ve Saadet Ceylan’ın suluboya resimleriyle hayat bulduğu Biyografik Öyküler Dizisi, Aşık Veysel, Cemal Reşit Rey ve Tanburi Cemil Bey’in yaşam öykülerini anlatıyor. Türk müziğinin duayen isimlerinin çocukluk dönemlerine bakan kitaplarda, müzik yolculuklarında yaşadıkları zorluklar ve sonunda elde ettikleri başarılar detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Pan Yayıncılık tarafından çıkan öykü dizisi hakkında daha fazla bilgi için yayınevinin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


 

Katie Serisi

James Mayhew’in ilk kitabını 1989’da yayınladığı “Katie” serisi, çocukları sanatla tanıştırarak ve bilgi sahibi olmalarını sağlayarak onlara rehberlik ediyor. Mayhew’in hem yazıp hem resimlediği kitap serisi, Met Müzesi, Uffizi Müzesi ve Louvre Müzesi gibi birçok müze ve sanat galerisinde bulunuyor. Katie müzede gezerken, ünlü ressamların tablolarının içine girip çıkmaya, resimlerin içindeki hayatlara dâhil olmaya başlıyor. Van Gogh, Cézanne, Gauguin, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir ve Edgar Degas’nın çeşitli resimleri arasında başlayan bu yolculukta okurlar Katie’nin maceralarına ortak oluyor.

Türkçe çevirisini Dilek Erbaş Şeren’in yaptığı “Katie” serisine Yapı Kredi Yayınları’ndan ulaşabilirsiniz.


Klasik Müzik Serisi

Yeni İnsan Yayınevi’nin Fide Serisi, çocukların Mozart, Vivaldi ve Bach gibi üç büyük bestecinin ilham verici hayatlarına tanıklık etmesini sağlayarak, klasik müzikle tanışmalarına fırsat veriyor. Çocuklar, gözleri bağlıyken piyano çalabilen Mozart'ın, on üç yaşında kendi bestelerini yapmaya başlayan Vivaldi'nin ve Almanya'nın küçük bir köyünde doğmasına karşın adını tüm dünyaya duyurabilmeyi başaran Bach'ın ilham veren hayat hikâyelerini okumakla kalmıyor, klasik müziğe dair pek çok temel terimle de tanışıyor.

Klasik müziğin büyüleyici dünyasına doğru okurları yolculuğa çıkaran bu kitap serisini, Yeni İnsan Yayınevi’nin web sitesinden inceleyebilirsiniz.


 

Mavi’nin Mutluluğu

Simla Sunay’ın kaleme aldığı ve Gökçe Akgül’ün resmettiği “Mavi’nin Mutluluğu”, farklı toplumsal kesimlerden gelen iki çocuğun ortak tutkusu resim aracılığıyla Bedri Rahmi ile kurdukları dostluğu ele alıyor. Desen Yayınları’ndan çıkan kitap, resim yapmayı çok seven Mavi’nin “siyah-beyaz” dünyasından, çok yönlü sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “renkli” sanat yaşamına uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun hayat felsefesini anlamak üzere eğlenceli bir öykünün izinde gezintiye çıkaran kitap, sanatçının eserlerinden oluşan bir seçki de sunuyor.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşamından ve yapıtlarından ilham alan “Mavi’nin Mutluluğu” adlı çizgi roman, her yaştan okur için keyif verici bir okuma deneyimi sunuyor. Kitap hakkında daha fazla bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.


 

Müzede Ne Var?

Neslihan Varol’un kaleme aldığı, Mavisu Demirağ’ın resimlediği “Müzede Ne Var?” ile çocuklar, müzeciliğin tarihinden günümüzde gittikçe çeşitlenen müze türlerine, İstanbul Modern’in yenilenen binasındaki koleksiyonuna dair birçok konuda eğlenerek bilgi sahibi oluyor. Çağdaş sanat terimlerine dair küçük bir sözlüğün ve dünyada öne çıkan bazı müzelerin çizimlerinin de yer aldığı kitabın sonunda ise çocukları, kendi sergilerini yaratabilecekleri bir alan bekliyor.

Dinozor Çocuk ve İstanbul Modern iş birliğiyle hazırlanan “Müzede Ne Var?” isimli kitap hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


 

Sanatçının Portresi

Hayalperest Yayınevi’nden çıkan “Sanatçının Portresi” isimli kitap serisi, dünyaca ses getirmiş resim sanatçılarının sanat yolculuğunu yapıtları eşliğinde aktarıyor. Lucy Brownridge’ın kaleme aldığı, Türkçe çevirisini Ecem Alpsoy’un yaptığı kitap serisinde çocuklar başyapıtların ardındaki sanatçıyı keşfediyor. Kitap serisinde; “Amerika Modernizmi’nin annesi” olarak anılan Georgia O'Keeffe, Batı sanatı tarihinin en tanınmış ressamlarından biri olan Vincent Van Gogh, hayatının en zor dönemlerinde bile resim yapmayı bırakmayan Meksikalı sanatçı Frida Kahlo ve yaşamı boyunca gün ışığını, ışıldayan suyu resmetmeye çalışan Fransız ressam Claude Monet’in öyküleri yer alıyor. Caroline Bonner Müller, Edith Carron, Alice Wietzel ve Sandra Dieckmann’ın çizimlerinin eşlik ettiği kitapta çocuklar, sanatçıların öne çıkmış 10 tablosuna yakından bakma ve bilgi sahibi olma şansı yakalıyor.

“Sanatçının Portresi” serisini daha yakından incelemek için yayınevinin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


 

Sanatçının Gördükleri

Metropolitan Sanat Müzesi iş birliğiyle, Everest Yayınları tarafından yayınlanan “Sanatçının Gördükleri” kitap serisi, dünyayı sanatçıların gözünden her yaştan okur için aktarıyor. Amy Guglielmo tarafından kaleme alınan, Türkçe çevirisini Esin İleri’nin yaptığı kitapta; Edgar Degas Claude Monet, Louise Bourgeois, Hokusai, Georgia O’Keeffe, Faith Ringgold ve Vincent Van Gogh'un nasıl bir yaşam sürdüğüne ve eserlerini yaparken nelerden etkilendiğine tanık oluyoruz.

Dünyayı sanatçıların gözünden keşfedebileceğiniz “Sanatçının Gördükleri” kitap serisi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


 

Zeid’in Dünyasında

Soyut sanatın Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Fahrelnissa Zeid’in sanatı ve hayatı “Zeid’in Dünyasında” isimli kitapla çocuklarla buluşuyor. Zeid’in renkli dünyası çocuklara ilham oluyor, onun izinden gitmek isteyenlere ipuçları sunuyor. İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü ve Akademi Çocuk iş birliğinde hazırlanan, Dicle Saltan’ın kaleme aldığı kitap, Zeid’in hayatına dair kaynaklar, biyografik çalışmalar ve sergi kataloglarındaki bilgilerden faydalanılarak hazırlandı. Sanatçının ilham kaynaklarına ve üretim süreçlerine ışık tutarak, Fahrelnissa Zeid’in çocukluğundan itibaren sanata olan tutkusunu anlatan kitap, çocuklar için merak uyandıran ve eğlenceli bir hikâye anlatıyor.

“Zeid’in Dünyasında” isimli kitaba İstanbul Modern’den veya müzenin web sitesindeki mağazasından ulaşabilirsiniz.