Fotograf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, Türkiye ve Suriye’nin birçok şehrini etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem ve ardından gelen artçı depremler; afet öncesi, anı ve sonrasında olağanüstü koşullara cevap vermek üzere özel olarak düşünülmüş ve kullanışlı tasarımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Öncesinde toplumu bilinçlendirmek üzere oluşturulan kitlerden, sonrasında fazlasıyla ihtiyaç duyulan hafif, kurulumu kolay barınma birimlerine doğal afetler odağında geliştirilen ve dünyadaki en prestijli tasarım ödüllerinden iF Design Awards ile ödüllendirilmiş tasarımları sizler için bir araya getirdik.


Deprem Kiti Hizmeti “SF Prep”


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.


1906 ve 1989 yıllarında büyük depremlerin etkisi altında kalan ve bugün deprem riski taşıyan San Francisco’da nüfusun üçte ikisinin afete hazırlıklı olmadığı biliniyor. Kent sakinlerinin neden depreme hazırlıklı olmadığı ve bu konuda nasıl motive edilebilecekleri üzerine yapılan kapsamlı araştırmalar neticesinde Lunar California, SP Prep isimli bir Deprem Kiti geliştirdi. Çevrim içi abonelik tabanlı bir hizmet olan SF Prep, afette yapılması gerekenleri ve ihtiyaç duyulan ürünleri içeren ve 6 ay içinde kent sakinlerine ulaştırılan bir kitten oluşuyor. iF Tasarım Ödülleri 2014’te Profesyonel Konsept / Araştırma Geliştirme kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



Daegu Deprem Afet Paketi & Güvenlik El Kitabı


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Güney Kore’de bulunan Daegu-Gyeongbuk, deprem açısından riskli bir bölge olarak tanımlanıyor. Buna rağmen, yapılan araştırmalar sonucunda vatandaşların deprem güvenliği konusundaki farkındalıklarının yeterli seviyede olmadığı tespit edilmiş. Bu soruna yönelik olarak Deprem Afet Paketi, Daegu Büyükşehir Doğal Afet Departmanı için design sun tarafından geliştirilerek 2019 yılında hayata geçirildi. Kılavuzda, deprem öncesi, anı ve sonrasındaki durumları ele alan içerikler ile insanların günlük olarak başvurabilecekleri illüstrasyonlar yer alıyor. Bu deprem bilgi materyali, Daegu'daki tüm hanelere dağıtılarak vatandaşları temel deprem gerçekleri konusunda eğitmeyi ve Daegu'nun güvenli şehir imajını pekiştirmeyi hedefliyor. iF Tasarım Ödülleri 2022’de Servis Tasarımı / Sosyal Sorumluluk kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



“THE SECOND AID”
Afet Kiti


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

KOHSIN SHOJI Corporation’ın hayata geçirdiği, Japonya merkezli NOSIGNER tarafından tasarlanarak 2014’te piyasaya sürülen THE SECOND AID kiti, afet deneyiminden yola çıkılarak tasarlandı. Kit, bir afet meydana geldikten sonraki ilk 72 saatte hayatta kalmak için gerekli minimum öğe ve faydalı bilgileri içeriyor. Afet anında kolayca ulaşılabilmesi içinse kit, bir kitap rafına yerleştirilecek şekilde tasarlanmış. iF Tasarım Ödülleri 2016’da Ambalaj / Sağlık kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



“PARTS-FIT”
Afet Önleme Malzemeleri Paketi


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

2011 yılında Büyük Doğu Japonya Depremi sırasında toplu ulaşımın devre dışı bırakılması nedeniyle 100.000 kişi geceyi ofislerinde geçirmek zorunda kalmış. Bu durum, ofislerdeki birçok acil durum malzemesinin eksikliğini de gözler önüne sermiş. KOKUYO Co., Ltd. tarafından 2017 yılında piyasaya sürülen modüler acil durum tedarik kiti, standart ofis dolaplarına sığan ve az yer kaplayan ambalajı ile bu ihtiyaca yanıt veriyor. iF Tasarım Ödülleri 2019’da Ambalaj / Endüstri - B2B kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



Smasher
Konsept Lastik


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Kumho Tire tarafından geliştiren Smasher, farklı yol koşulları için tasarlanan bir konsept lastik. Gelişmiş vantuz ve öğütücülere sahip akıllı kavrama teknolojisi sayesinde bu tasarım, dik yokuşların kolayca çıkılmasını ve engebeli bölgelerde ilerlenebilmesini sağlayacak bir senaryo sunuyor. Smasher, geleneksel lastiklerden farklı olarak engebeli nesneleri parçalamayı ve sırt bloklarını sürekli hareket ettirerek yolla birincil bağlantı konusunda önemli bir rol oynamayı amaçlıyor. iF Tasarım Ödülleri 2017’de Profesyonel Konsept / Hareket Kabiliyeti kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



Acil Durum Kaskı
Deprem Tahliye Teçhizatı


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Ssangyong Engineering & Construction ve Dadam Design Associates Inc. tasarımı Acil Durum Kaskı, deprem anında kullanıcıyı kafasına düşen eşyalardan korumak için geliştirilen hava yastığı tipi bir acil durum yardımcısı. Plastik bir kutu içine katlanarak yerleştirilebilen kask, böylelikle saklama kolaylığı da sunuyor. Kullanıcı acil bir durumda üst kolu etkinleştirdiğinde bu kutu hemen bölünüyor ve kask sıvılaştırılmış gaz ile şişiriliyor. Şişirme sırasında, kask herhangi bir kafa şekline sıkıca uyum sağlayabiliyor. Ayrıca arka tarafında otomatik olarak yanan LED ışığı sayesinde insanların deprem kaynaklı bir elektrik kesintisi sırasında binalardan çıkmasına yardımcı olmayı hedefliyor. iF Tasarım Ödülleri 2013’te Ürün / Sağlık kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



SleepBox & Wheel
Paketleme ve Taşıma Sistemi


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Jing Si tasarımı Katlanabilir Yatak için özel olarak geliştirilmiş bir ambalaj olan SleepBox, yeniden kullanılabilirlik için önemli bir örnek teşkil ediyor. %100 geri dönüştürülmüş karton ambalajdan üretilen tasarım, yatak ünitesi için şilteye dönüştürülerek israfı önlüyor. Bu 13,5 kg'lık kutulu yatak ünitesi, kâğıt fabrikalarından çıkan fazla kâğıt tüplerden üretilen tekerleklerle birlikte kolayca taşınabiliyor; hem yatak hem de tekerlekler tekrar geri dönüştürülebiliyor. iF Tasarım Ödülleri 2016’da Ambalaj / Bağımsız Ambalaj kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



Katlanabilir Afet Konutu
Afet Konut Çözümü


Fotoğraf:Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Çadırların içinde sıcaklık, özellikle yaz mevsiminde dış ortamdaki sıcaklıktan çok daha yükseğe çıkabiliyor. Jing Si tarafından hayata geçirilen proje, bu sorunu çözmek üzere aralarında 15 cm hava boşluğu olan iki katmanlı geçici bir afet konutu olarak Buddhist Compassion Relief Tzu Chi Foundation tarafından tasarlandı. Konutun temel özelliğini 7 mm yivli, çift cidarlı polipropilen levhalardan oluşan dış tabakası oluşturuyor. Polipropilen levhayı paketlemek ve taşımak içinse 360°'ye kadar katlanmasını sağlayan bir sıcak pres teknolojisi geliştirildi. Yağmur suyunun içeri girmesini önlemek içinde kolayca genişletilebilen tasarım, on dakikada monte edilebiliyor. iF Tasarım Ödülleri 2016’da Ürün / Kamusal Tasarımı kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.



SolarCooker for D.A.
Afet Bölgeleri için Güneş Ocağı


Fotoğraf: Fotoğraf: iF Design, Hannover.

Afet bölgelerine özel olarak Tayvan merkezli Lite - On Technology Corporation tarafından tasarlanan proje, bir solar ocak ile acil durumlar için temel gıda paketini birleştiriyor; parabolik reflektörlü iki adet güneş ocağı içinde saklanan kuru gıda, su ve ilk yardım çantasını içeriyor. Tasarım, afetzedelere geçici yemek pişirme tesisleri ve temiz gıda tedariği sağlamayı amaçlıyor. iF Tasarım Ödülleri 2012’de Profesyonel Konsept / İleri Çalışmalar kategorisi altında ödüllendirilen projeyi buradan inceleyebilirsiniz.