Acil durumlarda ve afet sonrasında ilk yardım ekiplerinden gelecek yardımlar hayati bir öneme sahip olsa da öncesinde alınacak birtakım tedbirler hayat kurtarıcı olabilir.
Deprem, sel veya yangın gibi durumlar için acil durum çantasını evimizde ve çalıştığımız iş yerinde hazır bulundurmak önemli. Araç sahiplerinin arabalarında da bir acil durum çantası bulundurması yararlı olabilir.

Acil durum çantası, ilk 72 saat boyunca hayatınızı idame ettirmeniz için gerekli olan temel ihtiyaç malzemelerini içerir. Bebek, çocuk veya evcil hayvanlar için yetişkinlerin çantalarına mama, bez ve ekstra kıyafet gibi ihtiyaç malzemeleri de eklenmeli. Acil durum çantalarında bulundurulan ilaç, yiyecek ve içecek gibi malzemeler düzenli olarak kontrol edilmeli, gerekli hallerde yenileriyle değiştirilmeli.

Acil durum çantasının, insanları yapıyı tahliye ederken yavaşlattığı yönünde düşünceler de var. Oysa acil durum çantasını sabit ve çıkışa yakın bir yere koymak yapıyı tahliye ederken size vakit kazandırır. Çantanın yeri tüm ev sakinleri tarafından bilinmeli.

Acil durum çantasını ister kendiniz özel ihtiyaçlarınızı da ekleyerek hazırlayabilir, dilerseniz de AKUT, AFAD ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından satın alabilirsiniz. Çanta satın almaya karar verdiyseniz malzeme kalitesine özellikle dikkat edilmesi gerekir. Çünkü yanmayan bir fener, çalışmayan bir radyo ya da açılmayan bir çakı ile karşılaşılması durumunda ilk 72 saatin atlatılması zorlaşabilir. Sizler de güvenliğiniz için acil durum çantası satın almayı veya hazırlamayı düşünüyorsanız çantada olması gereken temel malzemeleri sizler için listeledik:


Gıda - İçecek

Acil durum çantasına yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı gıdalar eklenmeli. Bu gıdalar; konserve, kuru meyveler, bisküvi, tahin – pekmez, meyve suyu olabilir. Eğer bir sağlık probleminiz var ise bir doktora danışmalı, sağlık durumunuza uygun gıdaları çantanıza eklemelisiniz. Yiyeceklerin en az 72 saat kadar yetebilecek düzeyde olmasına dikkat edilmeli. Bebek ve evcil hayvan sahibi iseniz çantada mama gibi uygun gıda maddelerine de yer verilmeli. Son olarak çantanıza en az 1 litre su eklenmeli, eğer çantada yer varsa daha da fazla su ekleyebilirsiniz. Ayrıca yiyeceklerin son kullanma tarihlerinin düzenli periyotlarda kontrol edilmesi olası bir afet durumunda ihtiyaçlarınızı karşılayabilmeniz için önemli.


Önemli Belgeler / Evraklar

Çanta içerisinde su geçirmez bir evrak dosyasının bulunması önemli evraklarınızı koruyabilmeniz ve onlara hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz açısından gerekli. Evrak dosyanızın içine; nüfus cüzdanı, ehliyet gibi kimlik kartları, tapu, sigorta, ruhsat belgeleri, zorunlu deprem poliçesi, diplomalar, pasaport ve banka cüzdanınızın birer fotokopisi olmalı. Eğer kedi, köpek gibi evcil hayvanınız varsa sağlık karnesi de eklenmeli.


Giyecekler

İç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve mevsime uygun kıyafetler acil durum çantasına eklenmeli. Her mevsim geçişinde kıyafetler yeniden kontrol edilip yerine yenileriyle değiştirilmeli.


İlaçlar

Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar var ise acil durum çantasında bulundurulmalı. Kanser, şeker, epilepsi ya da diğer kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler için çantada yedek ilaçların olması özellikle önerilir.


Hijyen Malzemeleri

Deprem gibi afetlerden sonra meydana gelen yıkımlardan sonra etraf tozla kaplanır. Toz hem akciğerlere zarar verir hem de görüşü kısıtlar ve toplanma alanına ulaşımı zorlaştırır. Çantamızda bulunduracağımız bir toz maskesi, böyle bir durumda daha konforlu nefes alabilmemize olanak sağlar. Ayrıca ıslak mendil, tuvalet kağıdı, hijyenik ped, bebek bezi, sabun, dezenfektan, diş fırçası ve macunu gibi malzemelerin çantada olması kişinin hijyeni açısından önemli.


İlk Yardım Çantası

İlk 72 saatte ihtiyaç duyulabilecek her türlü ilk yardım malzemesini içerecek ufak ilk yardım çantaları, acil durum çantasının içerisine yerleştirilmeli. Evde, arabada ve çalıştığımız iş yerinde ayrıca ilk yardım çantası acil durumlar için bulundurulmalı.


Uyku Tulumu / Battaniye

Geceleri hava sıcaklıkları düştüğü için üşüyebiliriz. Bu nedenle çanta içerisinde mutlaka battaniye ya da uyku tulumu bulundurmakta fayda var.


Düdük / Küçük Makas

Afet ya da acil durumlarda sesimizi duyurmamız gereken hallerde bağırmak yerine düdük çalmak daha az güç harcamamızı sağlar. Bu nedenle acil durum çantasında düdük mutlaka olmalı.


Çakı

Kesme, birleştirme, vidalama ve açma gibi işlemlerde kullanabileceğiniz çok amaçlı çakılar, acil durum veya afetlerden sonra ilk 72 saatte ihtiyaç duyulacak birçok işlemin yapılabilmesine yardımcı olabilir.


İş Eldiveni

Çadır kurarken, afet sonrasında yardıma ihtiyacı olanlarla ilgilenirken veya herhangi başka bir işlemi yaparken elleriniz zarar görebilir. İş eldivenleri, afet sonrası yapılacak işlemler sırasında ellerin zarar görmesini engeller.


Kibrit / Çakmak

Afet durumlarında kişinin bir şeyleri veya kendi bedenini ısıtmak için ateş kaynağına ihtiyacı olabilir. Bunun için çanta içerisinde kibrit ya da çakmak bulunmalı.


İp

Afet veya acil durumlardan sonra çadır kurmak ve eşya taşırken malzemeleri birbirine bağlamak için ipe ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle çantaya dayanıklı bir ip eklenmesi önerilir.


Not Defteri - Kalem

Bir şeyleri not etmek, önemli numaraları kaydetmek veya daha farklı sebeplerle not defterine ve kaleme ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca acil durum öncesinde, kullanılabilecek iletişim bilgileri bu not defterine eklenmeli.


El Feneri

Afetlerde kentlerde elektrik kesintisi yaşanılabileceğinden dolayı çantanızda bir fener bulunmalı. Afet sonrasında ellerin aktif kullanılması gerekeceğinden, el feneri yerine kafa fenerinin tercih edilmesi daha faydalı olur.


Pilli Radyo

Televizyon veya GSM gibi sistemlerde sorun yaşanabileceğinden dolayı güncel gelişmelerden haberdar olabilmek için de radyodan faydalınabilir.


Yedek Piller

Radyo, fener ve diğer elektronik cihazlar için çantada pil bulundurulması gerekir. Her cihaz için kullanılabilecek sayının iki katı kadar pil çantada olmalı. Piller eriyip bozulabileceklerinden ötürü uzun süre kullanılmadıklarında elektronik aletler içerisinde bırakılmamalı.


Nakit Para

Acil ihtiyaçlarınız için yardım bulamadığınız takdirde bir miktar nakit paranın çantanızda bulunması iyi olabilir.


Evcil Hayvan İhtiyaçları

Kedi, köpek, kuş, tavşan vs. gibi evcil hayvan sahiplerinin beklenmedik durumlara hazırlıklı olabilmeleri için de onlara bir acil durum çantası hazırlamalı ya da kendi çantanızda yer varsa ihtiyaçlarını oraya eklemelisiniz. Çantaya birkaç günlük yetecek kadar mama, su ve su kabı, hijyen malzemeleri, (şampuan, kedi kumu, çöp poşeti, kağıt havlu, tuvalet pedi veya gazete), stres atması için oyuncak, düzenli kullandığı bir ilaç varsa koymalısınız. Evcil hayvanınızın acil tıbbi ihtiyaçları için neyin uygun olduğu konusunda veterinerinizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın dışarıda emniyeti için çantada mutlaka bir tasma varsa kimlik künyesi bulundurulmalı. Ayrıca evcil hayvanınızdan acil bir durumdayken ayrılırsanız, onunla çekilmiş olduğunuz bir fotoğrafı çantaya koymak ve evcil hayvanınıza çip taktırmak başkalarına karşı sahipliğinizi tanımlamanızda yardımcı olabilir.


Yararlanılan Kaynaklar:

www.afad.gov.tr/afet-ve-acil-durum-cantasi-nasil-hazirlanmali
www.akut.org.tr/akut-acil-durum-cantasi
www.ready.gov/pets