Alan ölçümü ve ihtiyaç hesaplama

İhtiyacınız olan yer ve duvar karo miktarını hesaplamak için mekanın önce eni, boyu ölçülür ve çarpılır. Bu rakamın yaklaşık % 10’u bulunan ölçüye ilave edilir, çünkü kesim yerlerinde verilecek fire için bu toleranslı ölçüye ihtiyaç vardır. Bu miktar taban alanı için döşenecek ürün miktarını belirler. Duvara döşenecek karoların hesabı için mekanın çevre ölçüsü tavan yüksekliği ile çarpılır, bulunan ölçüden pencere ve kapı boşluğunun alanları çıkartılır. Duvar miktarı hesaplanırken ilave edilecek fire yüzdesi, mekan içinde çok fazla kolon-kiriş girinti ve çıkıntısı var ise % 15 olarak hesaplanmalıdır.


Karo seçimi

Karo seçerken, satın alma yapacağınız uzmana mekanın tanımının çok iyi yapılması gerekir. Çünkü alanın yaya trafik yoğunluğunun ne olacağı, banyo-mutfak havuz gibi ıslak ve de kaygan zemine sahip olup olmadığı; teras, balkon veya bahçe gibi açık alana döşenip döşenmeyeceği belirtilmelidir. Her ürünün aşınma değeri, yaya trafiği değeri, kaymazlık değeri ve sır dayanım özellikleri farklıdır. Unutulmamalıdır ki, ilgili mekana doğru performansa sahip ürün seçimi yapılmaz ise, döşeme yapıldıktan ve kullanıma açıldıktan sonra istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.


Döşeme yapılacak duvar ya da zemin

Karo döşenecek duvar ya da zemin yüzeylerin mastar ile dengeye alınmış olması esastır. Yüzeyde tümsek ya da çukur olması, karoların olması gereken standartlarda döşenmesine engeldir.

Betonarme yapı kapsamında düşey ve yatay yüzey alt yapıları beton, tuğla ya da türevi ise, düzgün bir şap veya sıva ile kaplanmış olmaları beklenir. Kuruma süresi tamamlanmamış sıva ve şap üzerine kesinlikle karo döşemesi yapılmamalıdır. Islak şap ve sıva üzerine yapılan uygulamalar karoların yüzeye yapışma sürecini bozabileceği gibi, kuruma esnasındaki su, özellikle su emme oranı yüksek duvar karosu ve yer karosu gibi karo bünyesine nüfuz ederek, lekelenmeye sebep olabilir. Aynı durum ıslak hacimlere uygulanan sıvı yalıtım malzemelerinin kullanılmış olduğu durumlar için de geçerlidir.

Ahşap, metal ya da alçıpan gibi yüzeylerde malzemenin çok iyi sabitlenmesi, esneme yapmıyor olması gerekir. Esneme yapan yüzeylere yapılmış karo uygulamalarının gerek döşerken, gerek döşenip yapıştırıcı kuruduktan sonra çatlama, kırılma veya dökülme yapması tamamı ile döşeme uygulama hatası kapsamına girer.

Tüm yüzeylerin tozdan, kirden veya pastan arındırılmış olması gerekir.


Döşemeye başlamadan önce yapılacaklar

Döşeme yapılacak alanda işin sağlıklı yapılabilmesini sağlayacak düzeyde ışık kaynağı olmalıdır.

Döşeme yapılacak alanda don riski taşıyacak veya aşırı buharlaşma olacak düzeyde sıcaklık olmamalıdır. Döşeme için en uygun ortam sıcaklıkları +5 ve +35 derece arasındadır.

Dış mekanda döşeme yapılacaksa, rüzgar ve yağış olmamalıdır.

Döşemeye başlamadan önce satın alınan ürünlerin kutuları üzerindeki bilgi ve uyarılar okunmalıdır.

Kutu üzerindeki bilgiler okunduğunda farklı ton ve kalibre numarası yer alan kutular var ise kesinlikle bir arada döşenmemelidir.

Aynı ürün farklı zamanlarda üretildiği zaman ton ve kalibre farkı olması doğaldır. Bu nedenle her üretim bu konularla ilgili numaralandırılır.

Karolar kutuları açılarak karışık olarak dizilmeli kutu içi ton, kalibre, çatlak veya kırık tespiti için kontrolleri yapılmalıdır. Bir sorun tespit edilirse kesinlikle döşeme yapılmamalı ve yetkililere tespit edilen durum ürünlerin üzerindeki üretim bilgileri, resim ve video çekimi beyan edilerek rapor edilmelidir.

Kontrol edilmeden veya tüm tespitlere rağmen döşeme yapılırsa ve de durum rapor edilirse uygulama hatası kapsamına girer.

Rektifiye edilmemiş ürünlerde kalibre farkı üretimin doğasından gelir. Bu ürünler için standart sapma +- 1.2 mm’dir.

Rektifiye edilmiş ürünlerde bu sapma standardı +- 0,4 mm dir. Ayrıca bu ürünler kenar hassasiyetine sahip olduğundan kutusundan çıkarıldıktan sonra çarpmaya karşı korunmalıdır. Döşeme yapan kişi tarafından zemine yaslarken köşelerinden yerleştirilmemelidir. Bu hareket köşelerde sır atmalarına sebep olabilir.


Döşeme yaparken kullanılacak dikkat edilmesi gereken hususlar, malzeme ve ekipmanlar

Döşeme yapılacak yüzeyin ve karonun özelliklerine uygun yapıştırma harcı ve derz dolgu malzemesi seçilmelidir. Kaplama yapılacak ortamın iç veya dış mekan olması, yatay veya düşey düzlemde döşeme yapılması, kaplanacak karonun porselen ya da seramik olması, ebadı ve kalınlığı ayrıca rengi seçilecek yapıştırıcının özelliğini belirler. Ayrıca yine kaplama yapılacak ortamın iç veya dış mekan olması, derz boşluğu ölçüsü ve karonun rengi de seçilecek derz dolgu malzemesinin özelliğini belirler. Seçilen yapı kimyasallarının hazırlık ve kullanma talimatına kesinlikle uyulmalıdır. Talimattaki su oranına, uygulama ve karıştırma ve hatta temizlik talimatlarına uyulmaması halinde kaplanan karoda buna bağlı oluşacak bir olumsuzluk uygulama hatası kapsamına girer.

Harç uygulanırken karonun tüm yüzeyine eşit yayılmış olması, boşluk bırakılmaması gerekir. Harç ile yüzeye tutturulan karonun denge ve hizalama işlemleri hafifçe kauçuk tokmak yardımıyla yapılmalıdır. Siyah başlıklı kauçuk tokmaklar açık renk ürünlerde kullanılmamalıdır.

Her türlü genleşme ve bina hareketinden oluşacak deformasyonları önlemek amacı ile en az 2 mm derz artısı ile döşeme yapılmalıdır.

Döşeme yapılırken karo altında bulunan ok yönleri dikkate alınarak döşeme yapılmalıdır.

Ürünlerin duvar ya da zemin ölçüsüne göre kesilmeleri veya tesisat sistemine uygun delinmeleri gerektiğinde, her karo tipine uygulanacak elmas ucunun farklı olduğu bilinmelidir. Porselen karolar üretim teknolojileri gereği olarak daha sert yapıda ürünlerdir. Kesimlerinde daha yavaş ve itinalı davranmak gereklidir. Özel aplikasyonlu veya büyük ebatlı ürünlerde zorunlu hallerde sulu kesim yapılmalıdır.


Döşeme bittikten sonra yapılacaklar

Döşeme işlemi bittikten 24 saat sonra derz dolgu verme işlemi yapılmalıdır. İşleme başlarken derz artısı ve harç fazlalıkları temizliğinde, sert ve kırıcı aletler, karo yüzeyine hasar verecek makineler kullanılmamalıdır.

Çimento esaslı derz dolgu malzemesi bu iş için kullanılan özel mala ile tüm boşluklara yedirilerek verilmelidir. Yarım saat geçmeden fazlalıklar temiz sünger ve su ile temizlenmeli, yüzeylerde kalıntı ve tortu bırakılmamalıdır. Gerekiyorsa işlem birkaç kez tekrarlanmalıdır. Bunun için temizlik suyu sık sık değiştirilmelidir. Özellikle, granül, lappato ve rölyef uygulaması yapılmış veya özel antislip sır içeren ürünlerin derz dolgu temizliğinde belirtilen süreyi geçirmemek önemlidir. İnce ve hassas temizliği yapılmamış ve üzerinde malzeme kalıntısı kalan yüzeylerin, çimento esaslı malzemenin katılaşması sebebi ile çok zor temizlenebilen veya kalıcı lekelenme yaşanması riski taşıyacağı bilinmelidir.

Öneri olarak su emme oranı yüksek olan duvar karolarında, çok açık renk ürünlere koyu renk derz dolgu verilmesinden kaçınılmalıdır.

Açık alanda, yağışlı ve çok güneşli sıcak havalarda derz dolgu verilmekten kaçınılmalıdır.

Epoksi esaslı derz dolgular için özel tabanca kullanılmalı ve kullanım talimatındaki temizlik kurallarına uyulmalıdır.

24 saat geçmeden derz dolgu verilmiş yüzeylere başka bir işlem, montaj vs. yapılmamalıdır üzerinde yürünülmemelidir.

Temizlik sonrası yapılacak montaj, taşınma faaliyetleri gibi eylemlerde yüzeyler temiz, kalın bir karton ile korumaya alınmalıdır.

Duvar ya da yer kaplamalarının üzerine matkapla delme yöntemi ile herhangi bir malzemenin montajı yapılırken karonun tipine uygun olmayan uç ya da ekipman ile yapılan işlemlerde, karonun çatlaması ya da kırılması uygulama hatası olarak kabul edilir.


Kullanım sırasında uygulanacak bakım önerileri

Eğer döşeme bittikten sonra derz dolgu ya da harç atıkları yeterince temizlenmemişse, karolara uygun bir çimento bazlı malzemeleri çözücü bir temizlik ürünü uygulanabilir. Uygulamada kesinlikle kesici metal aletler kullanılmamalıdır. Temiz yumuşak bez ,fırça veya sünger kullanılmalıdır.

Günlük bakım için, standart seramik yüzey temizleyicileri kullanılabilir.

Yağ lekeleri için, yağ çözücü sıvı deterjanlar ile temizlik yapılabilir. Pas ve kireç lekeleri için pas ve kireç çözücüler kullanılabilir.