Kitapseverler için kütüphaneler sadece kitapların muhafaza edildiği alanlar değil, aynı zamanda keşif, öğrenme ve ilham kaynağı olan mekânlardır. Kütüphaneler zengin koleksiyon, arşiv, bilgi kaynaklarının yanı sıra mimari tasarım detayları da öne çıkabilmektedir. Türkiye’de tarihi dokularıyla ziyaretçilerine nostaljik bir atmosfer sunan veya çağdaş tasarımıyla dikkat çeken birçok özel ve kamu kullanımına açık kütüphane bulunuyor. Her biri adeta kendi hikâyesini anlatan bu kütüphaneler, kitapseverleri bilgiye ve estetik bir yolculuğa davet ediyor. Bu içerikte kitapseverler ve araştırmacılar için geniş koleksiyon arşivine sahip ve mimari tasarımı ile dikkat çeken Türkiye’deki kütüphaneleri keşfe çıkıyoruz.

Atatürk Kitaplığı

Mimar Sedat Hakkı Eldem imzalı ve Cumhuriyet Döneminin ilk kütüphanelerinden olan Atatürk Kitaplığı, bünyesinde 500 binden fazla eseri barındırıyor: Osmanlıca matbu kitaplar, süreli yayınlar, el yazması kitaplar, farklı dillerde nadir eserler, haritalar, kartpostallar, salnameler, takvimler, şahıs arşivleri ve özel koleksiyonlar. Geniş arşivi ile araştırmacıların öncelikli başvuru kaynakları arasında yer alan Atatürk Kitaplığı; sergi, söyleşi vb. gibi etkinliklerle kültür-sanat hayatında da öne çıkıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak Taksim’de hizmet veren kütüphane, her gün 09.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir. Kütüphanenin koleksiyonuna ve arşivdeki eserlerine buradan göz atabilirsiniz.



 



Kaynak: İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, mimar Guglielmo Semprini tarafından 19. yüzyıl sonlarında Tepebaşı'nda inşa edilmesinin ardından mimar M. Sinan Genim tarafından renove edilen tarihi bir yapıda hizmet veriyor. Enstitü, 2003 yılından beri kültür, sanat, eğitim alanlarında faaliyet gösteren Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın, 2005’te Pera Müzesi ile başlattığı kapsamlı bir kültür-sanat projesinin ikinci adımı niteliğini taşıyor. Akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler ve meraklılar için “Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları”, “Osmanlı Araştırmaları” ve “Bizans Araştırmaları” bölümlerinin yer aldığı enstitü, kamuya açık kütüphanesi ve Bilgi-Belge Merkezi ile geniş bir kaynak sunuyor. Arşivde, yaklaşık 18.000 fotoğraftan oluşan "Atatürk ve Cumhuriyet Fotoğrafları Koleksiyonu" ve "Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu"nun yanı sıra, çeşitli gravür ve haritalar; 130 pafta Jacques Pervititch sigorta haritası; 31 pafta Suat Nirven sigorta haritası; Cüneyd Orhon imzalı 1.083 adet müzik notası ve İstanbul'un tarihi ve mimarisine ilişkin yaklaşık 10.000 gazete kupürü yer alıyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul ile ilgili herhangi bir konuda araştırma yapmak isteyenler için önemli bir kaynak merkezi olmasının yanı sıra kentin kültürel mirasına ve tarihe duyulan ilgiyi canlı kılıyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi, Pazartesi-Cuma günleri 10.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Enstitü ve kütüphane hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşılabilir.



 



Kaynak: İstanbul Modern

İstanbul Modern

Renzo Piano’nun kurucusu olduğu Renzo Piano Building Workshop tasarımı yeni müze binası İstanbul Modern’in kütüphanesi; müzecilik, çağdaş sanat tarihi gibi alanlarda yayınlanan temel kaynakların yanı sıra sergi katalogları, süreli yayınlar ve sanatçı monografilerinden oluşan sergi ve programlara paralel olarak gelişen bir koleksiyon sunuyor. Kütüphanede sanat, mimarlık, fotoğraf, sinema ve müzecilik alanlarında 12.500 kitap ve 8.000 süreli yayın yer alıyor. İstanbul Modern Sinema’da gerçekleştirilen sinema etkinlikleri ve sergiler ile ilgili söyleşiler, DVD ve CD olarak kütüphane koleksiyonunda kullanıcıların erişimine sunuluyor.

İstanbul Modern’in kütüphane koleksiyonuna web üzerinden ulaşabilirsiniz. Pazartesi günleri kapalı olan kütüphaneyi, hafta içi her gün 10.00-18.00 saatleri arasında müzenin zemin katında ücretsiz deneyimleyebilirsiniz.



 



Fotoğraf: Selman Urluca

İPA İstanbul Kitaplığı

İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve dünya kentleri hakkında eksiksiz bir koleksiyon oluşturmayı amaçlayan İPA İstanbul Kitaplığı (İstanbul Kent Araştırmaları Kitaplığı) yoğunlukla kent araştırmaları, mimarlık, şehir planlama ve benzer uzmanlık alanlarında 20.000’den fazla basılı kitaba ev sahipliği yapıyor. Özlem Türeci - Uğur Şahin İPA Yerleşkesi’nde bir “ihtisas kütüphanesi” olarak kurulan İPA İstanbul Kitaplığı’nda İstanbul hakkında yayınlanmış matbu ve dijital kaynaklar bir arada toplanıyor.

Hafta içi ve Cumartesi günleri 09.00-21.00 saatlerinde hizmet veren İPA İstanbul Kitaplığı’nın dijital koleksiyonuna erişmek ve kütüphaneyi ziyaret etmek için İBB Kütüphane web sitesinden üye olup rezervasyon yapabilirsiniz.



 

Fotoğraflar: Okan Ulusoy


Moda İskelesi ve Kütüphanesi

Mimar Vedat Tek tarafından 1916-1917 yılları arasında neoklasik bir üslupla tasarlanan Moda İskelesi, İstanbul’un en eski iskelelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Kadıköy’ün simgesel yapılarından biri olan tarihi Moda İskelesi, Novos Mimarlık’ın restorasyon çalışmalarının ardından kitap, kafe ve performans alanı olarak tekrar kentlilerle buluştu. Moda İskelesi’nin ev sahipliği yaptığı yeni kütüphane; açık hava çalışma alanları, terası ve zengin kitap seçkisiyle 250 metrekarelik alanda 87 kişilik kapasitesiyle hizmet veriyor. Tarihi iskelenin kütüphane bölümü; tarih, siyaset bilimi, felsefe, araştırma-inceleme, sanat, bilişim, teknoloji, bilim, inanç, kişisel gelişim, kültürel miraslar, mimarlık ve tasarım kitapları, çocuk kitapları gibi pek çok türü eseri bünyesinde bulunduruyor.

Her gün 24 saat açık olan Moda İskelesi ve Kütüphanesi’ni görülmesi gereken yerler listenize ekleyebilirsiniz.



 



Kaynak: Rami Kütüphanesi

Rami Kütüphanesi

250 yılı aşkın bir tarihi olan Rami Kışlası, aslına uygun restorasyon çalışmalarının ardından Rami Kütüphanesi olarak kitapseverleri ve araştırmacıları ağırlıyor. Çağdaş kütüphanecilik anlayışına sahip Rami Kütüphanesi, “yaşayan kütüphane” konseptiyle her yaştan ziyaretçiye kütüphane deneyimi sunuyor. Büyük bir kampüs olarak tasarlanan Rami Kütüphanesi, 51 bin metrekarelik peyzaj alanı ve 36 bin metrekarelik kapalı bir alanda 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesine sahip. Kütüphane bireysel ve grup okuma salonları, etkinlik alanları, atölye mekânları, engelli ziyaretçilere uygun hazırlanan engelli merkezi ile söyleşi, seminer ve sergileme gibi farklı kullanım olanakları bulunuyor.

Çeşitli basılı ve yazma eser koleksiyonlarıyla, farklı ilgi alanlarına sahip her yaştan okuyucuya ev sahipliği yapan Rami Kütüphanesi, günün her saati okuyucu ve araştırmacıları ağırlıyor. Kütüphane hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.



 



Fotoğraf: Ekin Özbiçer, 2018

Salt Araştırma

Kültür, sanat, mimari, tarih ve sosyal bilimler ağırlıklı ihtisas kütüphanesi olan Salt Araştırma, fiziki ve dijital belge ve kaynaklardan oluşan arşivini, farklı araştırma konuları için erişilebilir kılıyor. Salt Araştırma koleksiyonları, başta İstanbul olmak üzere Türkiye, Güneydoğu Akdeniz havzası ve Güneydoğu Avrupa’ya odaklanarak genellikle toplumsal bellek, kent tarihi, kültürel mirasın korunması, dijital arşivleme, sanat tarihi ve çağdaş sanat gibi konular hakkında çeşitli kaynaklar sunuyor.

Salt Araştırma’nın dijitalleştirilmiş tüm yazılı, görsel belge ve kaynaklarına çevrim içi katalogdan ulaşabilirsiniz. Kitap ve dergilerden oluşan yayınlara ise Salt Galata’daki Salt Araştırma mekânında hafta içi Salı-Cumartesi günleri 11.00-19.00 arasında ücretsiz inceleyebilirsiniz.



 



Kaynak: Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi

İlk kez moda markası tarafından kurulan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, yine Türkiye'de ilk kez kreatif sanatlarla ilgili güncel ve kapsamlı biri koleksiyona sahip özel bir kütüphane olma niteliği taşıyor. Kütüphanede moda, mimari, resim, sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi sanatın farklı dallarını içinde barındıran birçok kaynak bulunuyor. Mimarisiyle ödüllü Vakko Nakkaştepe Moda Merkezi içerisinde kurulan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, 10. yaşında yeni yerinde Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, Salı-Pazar günleri saat 10.00 - 17.00 arası ziyaret edilebilir. Prestijli yayınevlerine ait özel edisyonlar ve kütüphaneye özel imzalı yayınların bulunduğu kütüphane kataloğuna ise buradan erişilebilir.